Wat is IRB?
IRB is het meest spectaculaire onderdeel van de sport Lifesaving, erkend als topsport door onder meer NOC*NSF en het IOC. IRB staat voor Inflatable Rescue Boat (opblaasbare reddingsboot). Dit zijn kleine, maar snelle gemotoriseerde reddingsboten die over de hele wereld gebruikt worden door reddingsbrigades. Wedstrijden zijn snel, spannend en zeer uitdagend. Het vraagt ontzettend veel kennis, kracht, teamwork en fitheid.
IRB Wedstrijden
IRB competities zijn oorspronkelijk opgezet om de reddingsvaardigheden van lifeguards te optimaliseren. Teams kunnen hun vaardigheden en technieken met elkaar uitwisselen, verbeteren hun bekwaamheid en laten zien dat ze reddingsacties kunnen uitvoeren onder grote druk en op een snelle betrouwbare manier.
Bij IRB wedstrijden wordt er gestreden op verschillende onderdelen: Single Rescue, Mass Rescue, Team Rescue en Rescue Tube Rescue.
Bij de meeste events bestaat een team uit een schipper, bootbemanning en een drenkeling.
Single Rescue
Bij de Single Rescue bestaat een team uit één schipper, één bemanningslid en één drenkeling. Dit onderdeel komt het dichtste in de buurt bij het echte reddingswerk. Bij de start van de race ligt de boot op de kust lijn met de neus naar het strand toe. Op ongeveer 140 meter ligt de drenkeling van het team klaar bij een boei. Zodra het startschot gaat rennen de schipper en het bemanningslid naar de boot, draaien deze om en starten de motor. Taak van het bemanningslid is om de boot zo stabiel mogelijk te houden, terwijl de schipper de boot zo snel en efficiënt mogelijk door de golven naar de drenkeling vaart. Eenmaal bij de boei aangekomen helpt het bemanningslid de drenkeling in de boot en varen ze zo snel mogelijk terug naar het strand. Bij het strand aangekomen moet de schipper de motor uitzetten, uit de boot springen en zo snel mogelijk naar de finishlijn rennen.
Mass Rescue
De Mass Rescue lijkt sterk op de Single Rescue. Verschil is alleen dat er nu niet één maar twee drenkeling gered moeten worden. De schipper en het bemanningslid moeten hiervoor twee keer naar de boei varen en mogen per keer maar één drenkeling oppikken. Bij het strand dient de schipper, net als bij de Single Rescue, uit de boot te springen en naar een keerpunt op het strand rennen. Het bemanningslid draait ondertussen de boot. Zodra de schipper bij de boot is start hij de motor en varen ze naar de tweede drenkeling. Ook deze pikken ze op en samen varen ze terug naar het strand. Daar rent de schipper weer het strand op naar de finishlijn.
Team Rescue
De Team Rescue lijkt op zijn beurt weer erg op de Mass Rescue. Elk team bestaat uit twee schippers, twee bemanningsleden en twee drenkelingen. Bij de start liggen de twee drenkelingen klaar bij de boei. De vier andere teamleden hebben de IRB vast en staan daarmee in zee. Zodra het startsignaal klinkt springt één schipper en één bemanningslid in de boot en varen richting de boei. Daar pikken ze de eerste drenkeling op en varen terug naar het strand. Daar vind een wisseling van bemanning plaats waarna de volgende schipper en bemanningslid de tweede drenkeling bij de boei oppikken. Finish is net als de andere onderdelen weer op het strand.
Rescue Tube Rescue
Bij de Rescue Tube Rescue bestaat ene team uit een schipper, een bemanningslid en een drenkeling. Bij deze race liggen er per team twee boeien in het water. De eerste boei ligt ongeveer 140 meter van het strand af en de tweede boei ligt op 25 meter afstand van de eerste boei. De drenkeling ligt bij de tweede boei. De Race begint op dezelfde manier als de Single Rescue. Zodra de boot met schipper en bemanningslid bij de eerste boei is, springt het bemanningslid uit de boot en zwemt met rescue tube naar de drenkeling toe. Bij de drenkeling aangekomen klikt het bemanningslid de tube om de drenkeling en vervolgens zwemmen ze samen terug richting de boot. De schipper helpt vervolgens beide teamleden aan boord en samen varen ze zo snel mogelijk terug naar het strand. Finish is op het strand. Bij dit onderdeel staat de zwemvaardigheden en fitheid van de bemanning centraal. De race is super dynamisch en blijft, door de wisselende elementen, spannend van begin tot eind.